Заповіді ісуса христа - звід моральних правил людини

Заповіді Ісуса Христа - звід моральних правил людини

Заповіді Ісуса Христа - звід моральних правил людини

Продовження. Початок дивіться: Загальнолюдські цінності та моральність у Заповідях Ісуса Христа

Багато авторів і просто люди, в міркуваннях і публікаціях, посилаються на Заповіді Ісуса Христа, а ще частіше, посилаються на наявність загальнолюдських цінностей в житті і в стосунках між людьми.

12. Необхідність людині бути моральним в життя.

Ісус Христос (далі: І.Х.): Ви - сіль землі ... ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла ...

13. Загальнолюдські цінності вечниe і незмінні.

І.Х .: Хто порушить одну із заповідей цих малих і навчить так людей, той найменшим назветься ... а хто виконає та й навчить, той великим назветься ...

14. Заборона вбивства людини і ненависті до нього.

І.Х .: Ви чули, що було стародавнім наказане: Не вбивай, а хто ж вб`є, підпадає він судові. Я кажу вам, що кожен, хто гнівається на брата свого, підпаде судові ...

15. Цінність і моральне правило: Прагни світу з близькими людьми, встановлюй хороші відносини з людьми.

І.Х .: Залиш там дар твій перед жертовником, і піди, примирись перше з братом своїм, і тоді прийдеш і принесеш дар твій. Мирись з твоїм противником швидше, поки ти ще з ним у дорозі ...

16. Заборона перелюбу - тваринної похоті в стосунки чоловіка і жінки, не тільки фізичної, а й в думках.

І.Х .: Ви чули, що сказано: Не чини перелюбу. А Я кажу вам, що всякий, хто дивиться на жінку з пожаданням, той вже вчинив перелюб з нею в серці своєму.

Далі, в проповіді Ісуса Христа знаходимо такі загальнолюдські цінності і моральні правила:

Інші заповіді Ісуса Христа

17. Неухильне дотримання моральних цінностей і принципів життя.

І.Х .: Коли праве око твоє спокушає тебе, вирви його і кинь від себе ... як правиця твоя спокушає тебе, відітни її і кинь від себе: бо краще тобі, щоб загинув один із твоїх членів, аніж щоб усе тіло твоє вкинуто в пекло.

18. Розлучення дружини і чоловіка тільки у виняткових випадках, за винятком перелюбу дружини.




І.Х.: ... якщо хто розлучиться з дружиною своєю, нехай дасть їй листа розводового. Хто пускає дружину свою, крім провини розпусти, той подає їй привід прелюбодействовать- і хто одружується на розведеною, той чинить перелюб.

19. Не можна нікому і нічим присягатися.

Заповіді Ісуса Христа: Я говорю вам не клястися зовсім: ні небом, ... ні землею, ... ні головою твоєю не клястися, бо не можеш жодної волосини зробити білим або чорним. Але нехай буде слово ваше: так, так-ні, ні-а що більше над це, то від лукавого.

20. Не можна мстити і відповідати на образи, в тому числі на ляпаси, так як, вони не відносяться до захисту від посягань на життя, здоров`я самої людини і його ближніх.

Заповіді Ісуса Христа - звід моральних правил людини

Часто, люди не розуміють цієї заповіді Ісуса Христа і будують на цьому не правильні моральні теорії. Наприклад, класик літератури Л.Толстой.

Або, просто, не розуміючи, що не дотримуються цієї заповіді, або не виконують її як моральну норму і принцип у відносинах з людьми.

Тим часом, мудрість цієї заповіді проста і глибока, одночасно. І вкрай необхідна в житті людей.

Як пояснюють і уточнюють учні Ісуса Христа апостоли Лука і Іоанн, суть цієї заповіді зводиться до того, що ЗЛО породжує Зло.




Справді: якщо ми відповімо на образи на нашу адресу своїми образами, на ляпаси нам або замах на нас, ударами, то буде скандал чи бійка.

І це, вже буде велика Зло, яке може поширюватися, поки не вичерпається і не зміниться Добром. А якщо ми не будемо примножувати Зло своїми діями на Зло, спрямоване на нас, воно буде меншим і швидше вичерпається.

Людина може покаятися, заспокоїться і швидше зрозуміє свою неправоту. У будь-якому випадку, тут, Зло буде зупинено: ваше Добро на Зло, якщо не переможе відразу, то не допоможе Злу поширюватися.

Але, якщо Зло, зла людина, буде загрожувати вашому дому, вашої і ваших близьких людей життю і здоров`ю, то, безумовно, треба Зло припинити всіма можливими способами.

Від себе додам, що, так само, безумовно, моральна людина не пройде повз, якщо зла людина буде загрожувати життю і здоров`ю сторонніх людей. Навіть, якщо вони самі винні.

Бо, сказано, що кожна людина боже творіння і ніхто крім Бога (або природних причин, якщо ви невіруючий) не має право робити замах на життя і здоров`я людини - головної цінності на землі.

За винятком, зрозуміло, необхідність покарати, навіть смертю, таку людину, який сам робить замах на життя і здоров`я інших людей.

Заповіді Ісуса Христа - звід моральних правил людини

У будь-якому випадку, моральна людина, безумовно, повинен засуджувати Зло, в якому вигляді б воно не було направлено на людину. Засуджувати, але не примножувати його своїми діями.

І.Х .: ... ненавидь ворога твого. Зверніть увагу: «ворога» твого, а не ворога «свого». Тобто, ворог це злий чоловік, зло в ньому, а не твій особистий ворог, з яким ти зводиш особисті рахунки.

Хіба, Ісус Христос, не показав нам власний приклад виконання цих правил, піднявшись на Голгофу?

Адже, починаючи від розмови і з поведінки з Понтієм Пілатом, і закінчуючи розп`яттям, він вів себе як істинно моральна людина, сили якого, виявилися в тій ситуації нерівними в боротьбі зі Злом.

А ким би став Ісус Христос, якби він поводився по-іншому? Звичайним злочинцем, яким його і хотіли представити, і поруч з якими, його, заради цього, і розіп`яли.

Закінчення дивіться: Заповіді Ісуса Христа - моральні правила людини

Ще статті з цієї тематики:

Духовні цінності, їх ієрархія. Мораль і моральність

Порядність. Як зникає порядність, моральність, гідність?

Ввічливість - скромність, тактовність, делікатність

7 смертних гріхів - правила життя не тільки для віруючих

Порядний чоловік. Чоловіче достоїнство - це не член

Порядна дівчина, жінка - моральний і гідна людина

Моральна життя: питання і відповіді

Мораль і моральність - повинен, зобов`язаний, але не буду

Моральна людина в заповідях Нагірної проповіді Ісуса Христа



ІНШЕ

Що таке хрещення господнє? фото

Що таке хрещення господнє?

Відео: Хрещення Господнє СКАЧАТИ БІБЛІЮ/МОЛИТВИ НА ВСЕ ВИПАДКИ ЖИТТЯ Що таке хрещення Господнє і почемуданний свято…

Колір яєць на великдень фото

Колір яєць на великдень

СКАЧАТИ БІБЛІЮ/МОЛИТВИ НА ВСЕ ВИПАДКИ ЖИТТЯ Який колір яєць повинен бути на Великдень, в який колір правильніше за все…

» » Заповіді ісуса христа - звід моральних правил людини